Agapornis - Skötselråd
Agapornis eller dvärgpapegoja som den också kallas lever i Afrika. De lever parvis och blir ofta väldigt fäst vid sin kamrat. Agapornis förekommer i flera olika arter och dessutom i en mängd olika färgvarianter inom de olika arterna. Fåglarna är färgstarka och kan med fördel hållas flera olika arter i en stor voljär.
STORLEK & LIVSLÄNGD
Den lever normal i ungefär 10 år, men kan bli äldre. Den blir ungefär 15 cm lång.
BUREN
En bur kan aldrig bli för stor men bör enligt Jordbruksverkets föreskrifter ej understiga 0,31 m² (cirka 45x70 cm) och längsta sidan minst 70 cm. Buren bör vara minst 60 cm hög. Om du har flera djur i samma bur bör varje djur minst ha en yta av 0,04 m². Undvik runda burar. Se till att buren är rymningssäker, en slarvigt stängd dörr eller en matskål på trekvart blir lätt en rymningsväg för fåglarna. Placera buren ljust, i rumstemperatur och fritt från drag. Bottenmaterialet kan bestå av papperspellets (Toalätt), fågelsand eller bursandpapper. En vattenautomat är att föredra framför skål, då vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta. Tidningspapper som bottenmaterial i buren är direkt olämpligt då trycksvärta är giftigt.
BURINREDNING & LEKSAKER
Inred buren med sittpinnar av olika material (trä, rep och betong) och av olika diameter, gärna naturpinnar med bark. Placera inte sittpinnarna så att spillning hamnar i mat och vattenskålarna. Tänk också på att fågeln är intelligent och behöver rikligt med leksaker och nya utmaningar i buren för att trivas. Alla leksaker ska dock inte finnas i buren samtidigt utan de ska bytas ut varje vecka.
FÖDA
En agapornis är i naturen en allätare och trivs bäst om födan varieras. Basmaten är en fröblandning för parakiter av god kvalitet, där vitaminer tillsats fodret. Fröblandningen kompletteras med olika frukter och grönsaker. Ännu bättre är det dock att ge fågeln en bra pellets för parakiter. Pellets kan vara svårt att få fåglarna att acceptera men med lite träning brukar det går bra. För att ytterligare stimulera fågeln och undvika tristess kan Du ibland hänga in s.k. kräcker och hirskolvar i buren.
För att tillgodose fågelns behov av kalk kan Du ge en kalksten, sepiaskal eller krossade snäckskal. Tillsätt gärna en multivitamin, antingen flytande i vattnet eller i pulverform som strös på maten. Växande fåglar ges kraftfoder varje dag, vuxna fåglar någon gång i veckan. Vill Du ge frukt och grönsaker, se till att de är obesprutade.
Ge inte avokado, rabarber eller rå potatis som är väldigt farligt för fåglar och kan t.o.m. leda till döden.
Under ruggningsperioderna behöver fågeln extra tillskott.
SKÖTSEL
Det brukar det räcka med att göra rent i buren en gång i veckan. Om det kommer spillning på sittpinnarna ska den avlägsnas omedelbart så att fågeln inte får sår på fötterna. En god hygien är viktigt för att smitta inte ska ge upphov till sjukdom.
Det är nödvändigt att emellanåt bada eller duscha fåglarna. Badar gör fågeln lämpligen i ett s.k. fågelbadkar och väljer själv när den vill bada. Vill den hellre duscha, gör det med en blomspruta.
Tänk på att inte vädra rummet så länge buren står där - behöver Du vädra, flytta buren till ett annat rum.
ÖVRIGT
Som burfågel blir agapornisen lätt en kär familjemedlem. Förutsättningen för att tämja en agapornis är att den fås väldigt ung och att den inte hålls i par. Den kan även lära sig att prata och härma olika läten, men detta kräver mycket tålamod och regelbundet övande. Vilket kön ni väljer har inte så stor betydelse, båda kan bli lika tama, det handlar mer om hur mycket tid ni lägger ner på fågeln. Om Du väljer ha Dina fåglar i par spelar egentligen heller könet någon roll då två hanar eller honor kan trivas lika bra tillsammans som en hona och hane. Fåglarna blir könsmogna vid cirka 12 månaders ålder men lämpar sig inte för häckning innan 2 års ålder.
Det som krävs för att man ska få tillökning är en boholk som inreds med fint kutter/sågspån. Under denna period ska fåglarna ges uppmatningsfoder (kraftfoder) som finns att köpa hos oss på Stjärnås Djur och Fjäder. Äggen läggs med två dagars mellanrum och ruvningstiden är cirka 21 dygn. Ungarna stannar i boet i cirka 6-7 veckor och efter ytterligare ungefär 2 veckor klarar sig ungen själv.
De första dagarna i det nya hemmet bör fågeln/fåglarna lämnas i lugn och ro i sin bur.
Man kan ibland behöva klippa fågeln klor och näbb, vi hjälper dig gärna med detta. Ring för tidsbeställning.
Om fågeln skulle bli sjuk kräver det omedelbart sakkunnig vård. Symtom kan vara slöhet, lös spillning, nysningar ibland även flytningar från näsan eller dålig aptit. Om Du upptäcker att ditt djur är sjukt rådfråga omedelbart en veterinär, att vänta ger ofta bara en svårare behandling
Barn gillar djur - såväl stora som små - det är dessutom nyttigt för barnen att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur. Om agapornisen är ämnat för ett barn tänk då på att Du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!
Detta skötselråd är allmännt utformat och omfattar bara grundläggande råd. För djurets bästa bör Du dock skaffa Dig ytterligare kunskaper genom t.ex. böcker som finns hos oss på Stjärnås Djur och Fjäder.
Fakta från Jordbruksverkets, Svenska fågelföreningen, Arkenbutikerna
Kategori: Tips och idéer
- Startsida
- Övrigt
- Tips och idéer
- Agapornis - Skötselråd
Direktlänk: http://www.stjarnas.com/297/Agapornis - Skötselråd (Stjärnås Djur och Fjäder)