Bli vän med din fågel
Jag får ofta frågan "Hur kan du få dina fåglar så tama?"
Och då brukar jag svara "Det gör ont!" och det gäller att ha tålamod.
Att få en fågel tam handlar om respekt från både dig som person och din fågel. Det första en fågel känner är om du är rädd, och om du är rädd kan du sluta med att försöka få din fågel tam det fungerar inte.
Ofta får man höra följande påstående "Jag vill bara ha en fågel för det blir lättare att få dom tama då!". Njae min erfarenhet är mer det beror på dig. Fördelen med två är att ofta är den ena fågeln lite lättare att få tam och då ska man börja med den, och sen brukar den andra hänga på av bara farten. Är man flera i familjen börja med den ena fågeln och låta hela familjen handskas med den, börja sedan med nästa fågel den har ju sett att det inte var farligt för den andra så den är säkert lite sugen att få kela och leka också.
Först innan vi börjar med att förklara hur man gör finns det vissa saker man bör tänka på:
- Titta på din fågel, drar den sig undan låt bli den för dagen. Tänk på att fåglar är precis likadana som oss mäniskor, dom kan också ha dåliga dagar.
- använd ALDRIG håv eller handskar då kan du skrämma din fågel för livet.
Den första tiden du får hem en fågel oavsett om den är tam eller inte, låt den få vara i sin bur lugnt och stilla, mata den och ge den gärna något gott från handen. Glöm inte att prata med fågeln hela tiden lugnt och stilla.
Hur länge den ska vara i buren beror helt på fågeln, det kan variera från en dag till flera veckor men så länge den flaxar och försöker fly från dig när du kommer och matar den är det bara att vänta, till slut kommer den att vara lugn när du kommer fram och då är det dags att gå vidare. Man kan se om fågeln är avslappnad och lugn då burrar den gärna upp sig och kan dra upp ett ben under sig.
Men här måste man lära sig att se skillnad på avslappnad och sjuk. Sitter den alldeles för länge uppburrad är det dags att öka veterinär.
Stoppa in handen försiktigt mot huvudet på fågeln, om fågeln biter dig på fingret låt den bita (Det gör ont) dra inte undan handen och låtsas som det inte känns. Men här måste du kunna se skillnad på näbbfäktning och nafsning. När den näbbfäktar står reser den gärna lite på huvudet och öppnar näbben och väser. I det här fallet är det ännu inte dags att gå vidare. Detsamma gäller om dom reser ena foten och markerar. Men ge inte upp dom brukar snart lugna sig och då är det bara att försöka igen.
Om fågeln bet dig, ta försiktigt ut handen och fortsätt nästa dag med detta tills fågeln börjar lita på dig och börjar att gno huvudet emot ditt finger. När fåglar putsar varandra är det inte bara en social handling utan även ganska praktiskt då det är svårt att komma åt här. Det brukar oftast inte ta så många dagar, ganska ofta går det redan vid första försöket.
Att klappa sin fågel på huvudet är ett mycket bra sätt att skapa förtroende. Man kan lugna ner en fågel som är uppstressad genom att stryka den på huvudet och prata lugnt.
När nu fågeln har börjat att gnida sig mot ditt finger/hand är det dags för nästa steg. Försök få fågeln att hoppa upp på din hand/finger, för handen/fingret sakta in under halsen och se om fågeln hoppar upp. Fungerar inte detta första dagen fortsätt i några dagar men glöm inte att klappa och prata med fågeln.
Om nu inte fågeln hoppar upp på fingret efter en vecka kan man testa att ta fågeln över ryggen med handen försiktigt. Om fågeln är van vid att ha din hand inne i buren och låter dig klappa den då brukar det gå bra och går det inte fortsätt med att klappa fågeln.
När du väl har fått ut fågeln sätt den på din mage under halsen så den kan känna tryggheten från dig, nu kan du på riktigt börja tämja din fågel.
Jag kan glädja er med att man vänjer sig vid att bli biten på fingret, det gör mindre ont för varje gång. Och för varje gång du blivit biten lär du dig signalerna från fågeln och vet när man inte ska stoppa fram fingret.
Det kan hända att din fågel när den blivit tam börjar att stöta upp sekret och försöker att mata dig. Detta är ett parningsbeteende bland fåglar och kan vara svårt att få slut på men min rekomendation är att lugnt och stilla sätta handen framför munnen och säga "nej".
Jag har c:a 20 fåglar jag dagligen tar ut, ibland en och en och ibland allihopa på en gång.
Kategori: Tips och idéer
- Startsida
- Övrigt
- Tips och idéer
- Bli vän med din fågel
Direktlänk: http://www.stjarnas.com/318/Bli vän med din fågel (Stjärnås Djur och Fjäder)